Terveys edellä tuulta päin

1. elokuuta 2021, Petteri Mikael

Pitkän aikaa olen miettinyt tämän kirjoittamista julkisesti. Onko ammatillinen itsemurha kertoa terveydestään täysin avoimesti internetissä varsinkin, kun se ei ole lähimainkaan kunnossa. Monet sanovat että olen liiankin rehellinen, kun puhun terveydestäni avoimesti. Ehkä näin, mutta minä olen kyllä paljon mieluummin työssä, jossa työnantaja on täysin selvillä kaikista hyvistä ja huonoista puolistani kun palkkaa minut. Vain siten työnmitoitus voi olla täysin kohdillaan jaksamiseeni nähden.

Eli minulla on tusinan verran diagnooseja, joiden aiheuttamat ongelmat ovat seuranneet minua joko syntymästäni lähtien tai vähintään 20 vuotta. Pahimmat ovat liian myöhään löydetyn äärimmäisen harvinaisen Wilsonin taudin aiheuttama kirroottinen maksa, vaikea astma ja keskivaikea polven kuluma joka on aiheuttanut viimeaikoina myös lonkkatulehduksia. Perintötekijöiden, sairauksien ja työuupumusperäisen masennustaipumuksen vuoksi olen sairaalloisen lihava.

Viimeisen vuoden aikana masennus on saatu kuriin itsetutkiskelun avulla ja hakemalla elämään mielekästä sisältöä uudesta kotikaupungistani. Lääkkeiden käyttö ei ole tullut kyseeseen, koska ylimääräiset lääkkeet yleensä kuormittavat maksaani liikaa. Uudet ympyrät elämässä ovat tuoneet ilon takaisin elämään.

Seuraavan vuoden agenda tästä eteenpäin on käydä läpi lihavuusleikkaus ja sitä seuraava uuden elämän opettelu syömisineen sekä kuntoiluineen. Sen ohella jatkan lauluharrastusta kansalaisopistossa ja edelleen myös karaokessa.

Astmasta johtuen jouduin lopettamaan yrittäjyyden IT-huoltajana, koska enää en kykene olemaan pölyisten tietokoneiden lähellä. Kun uusi elämä alkaa olla tuttua, kuntoutuminen jatkuu opettajan opinnoilla joihin paikka on jo ansaittu. Lykkään opintoja vuodella, jotta saan rauhan terveyden kuntoon laittamiseen.

Vuosia sitten, kun Wilsonin taudin oireet pahenivat sekä Kelan että Tapiolan vakuutuslääkäri ottivat sen kannan että olen täysin työkykyinen. Silloin kokonaiskuva terveydestäni oli puutteellinen. Nyt aion selvittää onko minulla mahdollisuus määräaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen kaikkien sairauksieni perusteella tai vaihtoehtoisesti eläkekuntoutukseen.

Sairaudet eivät ole minua paljon elämässä hidastaneet. Vaikka minulla on monia sairauksia on ansioluetteloni pitkä. Olen sairauksistani huolimatta ollut tekevä työntekijä ja tehnyt monenlaista. Omasta mielestäni aivot ovat muuten viallisen kehoni paras osa; lahjoja ja tietoa löytyy monenlaiseen tekemiseen.

Uskon, että siinä vaiheessa, kun meneillään olevan terveysremonttini jälkeen olen valmis työskentelemään, löytyy jostain työnantaja joka arvostaa monipuolista osaamistani ja erittäin luovaa taiteellista mieltäni terveydellisestä tilanteestani huolimatta. Ja ellei sellaista työnantajaa löydy niin olen varma että keksin kyllä muutakin mielekästä tekemistä elämässä.

Lisää postauksia

Rakkauden voima

Muuan roomalainen Appius Claudius Caecus lausahti kerran, että ”Faber est suae quisque fortuna”. Noin 2300…

Lue lisää

Omaisuudesta onneen?

Viimeisen vuoden aikana olen miettinyt mitä on olla onnellinen. Olen myös miettinyt sitä olenko koskaan…

Lue lisää